about iamge

O FESTIVALU

1-2. JUL 2023. / BOTANIČKA BAŠTA

Jazz in the Garden 2023: Beograd je svet

Vikend u bajkovitom ambijentu Botaničke bašte „Jevremovac“ ispunjen muzikom vrhunskih džez muzičara.

Najambicioznije izdanje Jazz in the Garden do sada okupiće na 14 koncerata i tri pozornice stotinak muzičara iz Srbije i sveta. Jedna od atrakcija svakako je dobitnik BBC priznanja za najboljeg mladog džez muzičara Velike Britanije 2018. godine, saksofonista Xhosa Cole, koji dolazi prvi put u Beograd gde će sa svojim kvartetom predstaviti muziku koja ga je vinula u vrh savremene britanske džez scene.

Svetski poznato ime Claudio Infante, virtuozni bubnjar i perkusionista iz Brazila, biće deo bossa nova koncerta pevačice Amalie Baraone koja će predstaviti svoj četvrti studijski album „Everyday A Little Love“ u društvu još četvorice vanserijskih muzičara iz regiona: Vasil Hadžimanov, Petar Čulibrk, Kiril Kuzmanov i Milan Pavković.

Poseban kuriozitet predstavlja program spremljen samo za ovogodišnje izdanje Jazz in the Garden, na način kako to rade veliki džez festivali u svetu, gde će se okupiti neki od najistaknutijih srpskih džez muzičara mlađe i srednje generacije koji snimaju za italijansku diskografsku kuću A.Ma Records – Sanja Marković, Maks Kočetov, Ivan Radivojević, Milena Jančurić i Uglejša Novaković, a kojima će se pridružiti i virtuozni italijanski gitarista Alberto Parmigani.

Iz Francuske dolazi Blazin’ Quartet, dobitnici više uglednih internacionalnih nagrada koji već 15 godina na koncertima u Evropi, SAD i Aziji nude publici virtuozni spoj orijentalne muzik i džeza.

Veliko finale donosi i pravi spektakl, koncert slovenačkog pijaniste i pevača Uroša Perića koji će u pratnji Big Band RTS izvesti velike hitove Reja Čarlsa.

Naravno, okosnicu programa kao i ranijih godina čine odabrani predstavnici aktuelne srpske džez scene. Ove godine su to Vasil Hadžimanov Band, Drumbooty, Fish in Oil, Bojan Cvetković Quartet, Dušan Petrović Band, Funkstatic Coalition i Ming, svi sa novim diskografskim izdanjima iza sebe i prilikom da svoju muziku predstave velikom broju slušalaca. A upravo to je i najveća snaga Jazz in the Garden, festivala koji je od prvog izdanja postao istinska platforma za promociju domaćeg džeza.

Kao svojevrsni bonus, tu je i sastav No Room for Squares trubača Ivana Radivojevića koji će na posebnoj bini biti domaćin jam session koncerata najtalentovanijih učenika džez odseka na MŠ Stanković.

Sve u svemu, istinski muzički praznik u najlepšoj zelenoj oazi u centru Beograda!

about iamge

O FESTIVALU

2-3. JUL 2022. / BOTANIČKA BAŠTA

Jedinstveni muzički festival u regionu

Prvi beogradski džez festival na otvorenom, Jazz in the Garden u drugom izdanju predstaviće 2. i 3. jula 2022. godine čak 14 koncerata.

Najveće iznenađenje poslednjih decenija na domaćoj kulturnoj sceni, festival koji je prošle godine preko noći osvojio publiku i muzičare i doveo u bajkoviti ambijent beogardske Botaničke bašte hiljade posetilaca, na putu je da stane u red najpoznatijih muzičkih dešavanja u Beogradu i Srbiji.

Uz brojne najpoznatije domaće džez muzičare, pred publiku će ove godine na Jazz in the Garden izaći i proslavljeni band Jazzanova iz Berlina. Ova grupa muzičara je svojevrsni entitet u stalnom nastajanju. Od prvog trenutka kada su se 1995. godine okupili kao grupa di-džejeva nije postojao šablon za to šta će Jazzanova biti. U svakoj fazi postojanja morali su da smišljaju nova pravila, ne držeči se nikada samo jednog formata ili zvuka. Delujući kao DJ kolektiv, producentska kuća, plodni remiks tim i uzbudljiv live band, objedinjujući klupsku muzičku scenu i velike koncerte Jazzanova Live donosi u Beograd autentični spektakl oslonjen na muziku njihovog najnovijeg albuma „The Pool“ za koji se može reči da je najzreliji i najzanimljiviji do sada.

I sve ostalo što se bude dešavalo ove godine na Jazz in the Garden biće u znaku vrhunske muzike i dobre zabave. Jedna od najvećih zvezda savremene domaće džez scene, Jelena Jovović će s bendom Jazz Junction, u kojem se nalazi i Vasil Hadžimanov, predstaviti kompozicije s albuma „Heartbeat“; saksofonista Max Kochetov, čiji nedavno objavljen album „Altered Feelings“ za italijansku kuću A.Ma Records dobija vrhunske ocene kritike, nastupiće sa svojim kvartetom a kao specijalni gost pridružiće mu se popularni reper Marčelo; još jedna ovdašnja hip-hop zvezda Skaj Vikler izaćiće na veliki stejdž uz bend Manivi pevačice Ivane Vukmirović Manivi; grupa Naked, koja donosi uzavrelu muzičku fuziju balkanske muzike i džeza, predstavitće takođe novi album „Srećna tuga“; izvanredan novi album „Third  Country“ predstaviće i pijanista Dragan Ćalina s kvartetom sastavljenim od najuzbudljivijih mladih džez muzičara Srbije danas; Vladimir Maričić predvodiće kvartet sastavljen od prekaljenih džezera; trubač Ivan Radivojević, najveća mlada nada ovdašnje džez scene, nastupiće oba dana sa bendom sastavljenim od učenika MŠ Stanković; saksofonista Uglješa Novaković predstaviće s kvintetom album „Tales From the Past“; Bosque Sound Community mladog basiste Miloša Bosnića donosi ambijentalne zvuke ovdašnje altenativne džez scene; Dragan Milovanović Sekstet će predstaviti sedam autorskih numera s novog albuma koji je svojevrsni omaž velikanima džeza 20. veka; bend Supersi vrhunska je beogradska kluspka atrakcija već godinama; konačno, James Brown Tribute Belgrade uzbudljiva je muzička posveta nekrunsianom kralju fank zvuka.

Ovome treba dodati još pravu festivalsku atmosferu u Bašti, mnoštvo nekog finog sveta i pozitivnih vibracija koje su obojile prethodno izdanje Jazz in the Garden i svi sastojci za još jedan spektakularni muzički vikend su tu.

Naravno, ukoliko uspete na vreme da dođete do ulaznica s obzirom na to da su za prošlogodišnja dva dana Jazz in the Garden bile rasprodate znatno pre nego je čitav ovaj letnji festivalski vatromet muzike počeo!