Naked


Sastav Naked je osnovan u Beogradu, 2006. godine. Odmah je privukao pažnju lokalne publike i izdvojio se na muzičkoj sceni Srbije zahvaljujući slojevitom i energičnom muzičkom izrazu, prijemčivim, istovremeno intrigantnim autorskim kompozicijama, te kompaktnom, uigranom svirkom. Dodatak pomenutom predstavljaju ubedljivi scenski nastupi i imidž članova grupe, koji bi se najjednostavnije mogao opisati kao veoma kul.

Sastav je počeo kao kvintet (dve bas-gitare, gitara, bubnjevi, violina); potom su u formi seksteta (sa dodatkom harmonike) snimili prva dva albuma, da bi nakon toga formacija konačno bila svedena na kvartet, što je dovelo do veće promene u zvuku benda i do prekretnice u radu i karijeri. Albume grupe, međutim, krase i divne saradnje sa umetnicima poput multiinstrumentaliste Amira Gvircmana i pevačice Tal Tulu Ben Ari iz Izraela.

Zašto se zovu Naked? Zato što vole iskrenost, otvorenost, istinu, čistotu, ogoljenost, demistifikaciju… Zato što članovi grupe nose u sebi emotivni spektar, koji je klijao u njihovim dušama i umovima najpre tokom bezbrižnog ranog detinjstva, a potom i sazrevanja u nezahvalnim društvenim okolnostima na prostoru bivše Jugoslavije, u atmosferi nemaštine, mržnje, straha, nasilja, hiper-inflacije, rata, bombardovanja, opšteg društvenog pada… U atmosferi u kojoj su se istovremeno mogle razvijati i plodne ideje o slobodi, nadi, dobrim vibracijama, ljubavi, preduzimljivosti…

Naked je jedan od najvitalnijih predstavnika world music scene Srbije. Uzlaznu putanju njihove karijere podržava dobar ritam objavljivanja albuma, kao i postepeno širenje kruga poklonika, najpre preko granica Srbije, potom regiona, a konačno i Evrope. Bend je do sada nastupao na četiri kontinenta. Pored više od 500 zasebnih koncerata, klupskih svirki i nastupa na festivalima u Srbiji, Mađarskoj, Nemačkoj, Rusiji, Češkoj, Izraelu, Spaniji, Južnoj Koreji, Holandiji, Danskoj, Brazilu, SADeu,Svedskoj, Letoniji, Litvaniji, Estoniji itd, tu su i turneje u Južnoj Americi, Italiji, Rumuniji, Indiji… Samo neke od manifestacija u svetu na kojima je Naked uzeo učešća su: EXIT /Serbia, Babel Sound /Hungary, Danube Festival Ulm /Germany, Colors of Ostrava / Cz Republic, Red Sea Jazz Festival /Israel, Belgrade Jazz Festival /Serbia, Seul Music Week /South Korea, Musica Mundo / Brasil, Ulsan Jazz festival /South Korea, Todo Mundo festival / Serbia, Ragastan music festival /Thar desert India, Jazz in Daegu / South Korea, Mundovivo World music festival /Chile, etc.

Stil benda je složen, neusiljen, sliven. Elementi balkanskih tradicija, sa primesom mediteranskih, afričkih i istočnoevropskih tradicija, u sinergiji sa osobenostima džez, fank, rok, fri muzike i puno improvizacije – sve to zajedno stvara prepoznatljivi Naked-zvuk. Taj zvuk u sebi nosi puno emotivnih naslaga – bunt, melanholiju, radost… Svojevrsna srećna tuga, kao „opšte stanje” muzičke poetike grupe, naročito je otelotvorena na istoimenom petom albumu, koji je pred nama.

Diskografija grupe:

Noyzz (Multikultivator, 2008), Get Naked (NarRator Records, 2011), Nakedonia (NarRator Records, 2015), YES (NarRator, 2018), Srećna tuga (NarRator, 2022).

Naked su:

  • Branislav Radojković (bas-gitara),
  • Goran Milošević (bubnjevi, udaraljke),
  • Đorđe Mijušković (violina),
  • Ivan Teofilović (tenor-saksofon).