Jazzanova


Jazzanova je nemački dj/producentski kolektiv i džez sastav sa sedištem u Berlinu, koga čine Stefan Lajzering (perkucionista i producent), Šon Hefeli (vokal), Kristof Bernevic (gitara), Stefan Ulrih (trombon), Pol Kleber (bas), Sebastian Borkovski (saksofon, flauta), Florian Menzel (truba), Jan Burkamp (bubnjevi) i Kristof Adams (klavijature).

Grupa je osnovana 1995. godine, a njen vizionarski pristup muzici karakterišu takozvani nu-jazz stil, chill-out, kao i inovativne kombinacije sa latino džez stilovima. Spadaju u autore koji su među prvima uspešno spojili džez sa elektronikom. U tom smislu, smatraju se jednim od najuticajnijih sastava u savremenoj muzici, kao protagonisti nove fuzije koja je džezu otvorila vrata budućnosti.

Osnovali su izdavačku kuću Sonar kolektiv 1997. godine, koja služi kao globalna platforma za slične umetnike koji se okupljaju pod njihovim pokroviteljstvom. U poslednjih desetak godina Jazzanova nastupa i kao višečlani džez bend u kome sviraju neki od najboljih mladih nemačkih muzičara, kao i veliki internacionalni talenti. Modernizujući ovu muziku iznutra i održavajući koncerte širom sveta, Jazzanova je sa uspehom vratila mladu publiku džezu, te je njen poseban istorijski značaj nesporan.